lösning på klösandetDet är ingen idé att stå och skrika på sin katt att den ska sluta klösa för det upphör inte om du inte tar tag i grundproblemet med klösandet. Du riskerar också att din katt blir rädd för dig vilket vore väldigt tragiskt. Tar du inte tag i problemet och tror skrikandet fungerar så kommer katten bara att fortsätta när du inte är hemma – lös grundproblemet.

Det absolut bästa du kan göra är att skaffa dig ett ordentligt men attraktivt klösträd där katten kan klösa, leka men även sova för att ge den ett bra alternativ till klösmöjligheter. Sen räcker det med ett hyfsat klösträd d.v.s. ett ordentligt träd som går att klättra i, dock kan det behövas små extra ställen att klösa på t.ex. vid ingången till hemmet men det behöver inte vara något stort utan en vanlig klösbräda som går att montera upp i väggen kan vara tillräckligt.

Om du redan har klösträd och flera andra klösmattor här och var i hemmet och katten fortfarande inte låter bli t.ex. soffan finns det andra möjlighet för att ta hand om problemet.

Bland annat finns det en spray som heter Feliway som sprayar en lugnande feromoner som gör att katten blir lugnare men även minskar kattens stress och gör den tryggare. Har du ställen där katten vägrar låta bli att klösa på ska du tvätta av den ytan noga med vatten och såpa och efter det har torkat du och sprayar Feliway på den ytan katten inte ska klösa på några gånger per dag tills katten har slutat klösa.

Det finns också SSSScat Rörelsedetektor som sprayar en doft av citron när katten kommer nära det stället du har ställt rörelsedetektorn – detta borde ses som sista utväg.