klösande kattVi alla älskar våra underbara små katter men i bland kan de vara lite väl busiga och med busiga syftar till att vi människor uppfattar de som busiga när de nästan provocerar en när de klöser framför våra ögon fast vi har sagt till att de inte får. Men ur kattens perspektiv är det inte bus utan det är en nödvändighet för att markera sitt revir – vi människor tolkar det fel helt enkelt fel. Men visst ibland kan det vara lite bus eller att katten känner sig lite orolig.

Naturligt beteende

Klösandet är ett viktigt och naturligt beteende hos våra katter, vilda som tama katter klöser för att signalera till andra katter att det är deras revir. Det är inte endast klösmärkena som signalerar att det är ett revir utan när väl katten klöser så utsöndras det också feromoner i form av doft för att avskräcka andra katter till att gå in på reviret.

När det kommer till utekatter så skapar de oftast sitt revir utanför hemmet genom att klösa på närliggande träd med mera men ibland händer det att även utekatter känner behovet av att klösa inomhus.

Du kan aldrig förhindra att katten klöser på diverse saker i hemmet då det är ett måste för dessa djur men det du kan göra är att rikta kattens uppmärksamhet till de olika klösställen du har satt upp.

Ett stort klösträd och några få extra klösställen är oftast tillräckligt att ha i hemmet för att undvika skador på andra möbler i hemmet.